logo
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh

Mobile Marketing

Pay Per Click (PPC) Management

Conversion Rate Optimization

Email Marketing

Online Presence Analysis

Fell Free To contact Us
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus

1-677-124-44227

info@your business.com

184 Main Collins Street West Victoria 8007

(+32) 473-889-783

Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent

Top

QUANTUM MARKETING: hoe ziet de marketing van de toekomst eruit?

QUANTUM MARKETING: hoe ziet de marketing van de toekomst eruit?

In dit artikel zoomen we in op het nieuw boek “Quantum Marketing” van Raja Rajamannar, Chief Marketing Officer bij Mastercard.

Je kan de belangrijkste takeaways hieronder bekijken via video.

De wereld verandert, dus marketing ook.

“Quantum” staat voor een abrupte, plotse verandering.

Volgens Raja evolueert en verandert de wereld met een ongekende snelheid, waardoor het cruciaal is voor marketeers om zich aan te passen.

Vandaag wordt het marketinglandschap gevormd door nieuwe, opkomende technologieën zoals AI (Artificial Intelligence), blockchain, 5G, virtual reality, 3D-printing, slimme luidsprekers en vooral: de toegang tot een oneindige bron van data die bij deze nieuwe technologieën horen.

Laten we eens kijken naar 4 belangrijke takeaways van dit boek:

1. De quantum marketeer moet multidimensionaal zijn

Volgens Raja moeten quantum marketeers niet alleen thuis zijn in marketing. Ze moeten ook een goede kennis hebben van data, digitale technologieën, PR, verkoop, bedrijfsdynamiek en bedrijfsfinanciën. Marketeers horen zich vandaag te onderscheiden in zowel de kunst, wetenschap en de technologie van marketing.

Samenvattend moeten ze volgens Raja kunnen uitblinken in 4 kernactiviteiten:

  • (Op)bouwen van het merk → merkopbouw activiteiten blijven heel belangrijk, zeker op lange termijn. Denk aan het onderzoeken en afbakenen van je doelgroep, het bedenken van slogans en awareness campagnes, het opzetten van een concurrentie-analyse. Raja wijst wel op het belang om branding activiteiten te combineren met meer korte termijn, verkoop-genererende promoties en aanbiedingen.
  • De reputatie van het merk beschermenWe leven in een wereld van publieke opinie. Een social media post of ad die in het verkeerde keelgat schiet kan je razendsnel imagoverlies bezorgen. Als marketeer heb je dus een goede PR- en communicatie skillset nodig.
  • Bedrijfsgroei stimuleren → de quantum marketeer moet prestatiemarketing onder de knie krijgen: hier draait alles om metrics en acquisitie. Bijvoorbeeld: als je €100 in Facebook advertenties investeert, wat haal je er exact uit aan nieuwe leads of klanten?
  • Platforms creëren voor een duurzaam concurrentievoordeel → denk aan intellectueel eigendom, platformen, software, … Hiervoor heb je goede IT-partners nodig.

quantum marketing

witruimte

2. Traditionele reclame is dood

Een persoon wordt dagelijks blootgesteld aan gemiddeld drie à vijfduizend commerciële berichten.

Een groot deel van deze commerciële berichtgeving is afkomstig van (digitale) kranten, televisie, folders, e-mails, etc. In vele gevallen interesseren ze de mensen niet.

Sterker nog: consumenten zijn deze agressieve “push-marketing” moe en haasten zich naar advertentie-vrije omgevingen of activeren ad blockers op grote schaal. Tegenwoordig variëren de schattingen van het aantal consumenten dat ad blocker software gebruiken van zeshonderd miljoen tot twee miljard (!)

Wat zijn de oplossingen voor marketeers?

Focus op mond-tot-mondreclame: uit onderzoek blijkt dat 74% van de mensen hun merkkeuzes en voorkeuren maken op basis van de aanbeveling van mensen in hun netwerk. Mond-aan-mond zal daarom altijd een van de sterktste ‘growth facilitators’ zijn. Je kan dit vooral in de hand werken door een topproduct- of service aan te bieden, iets waar mensen niet over kunnen zwijgen.

Influencer marketing: geef ‘high-influence’ consumenten een vlekkeloze ervaring en laat ze het woord voor je doen. Maak een lijst met industrie-leiders of experts in jouw niche en schrijf een mailtje met een uitnodiging om jouw product of service eens vrijblijvend uit te proberen. Indien ze heel tevreden zijn zullen ze hun ervaring delen met hun talrijke volgers, wat een grote impact kan hebben op jouw bereik.

Community-building en content creatie: Creëer consistent waardevolle content voor je social media kanalen zoals je Facebook, LinkedIn en Instagram. Focus op content die je doelgroep, je fans, je klanten helpt of entertaint. Bouw een connectie met hun op en de verkoop zal gaandeweg toenemen. Een goede community-building strategie is om een Facebook of LinkedIn groep te creëren voor jouw product of service: het vergt wat inspanningen in het begin maar het is het zeker waard!

influencer marketing

witruimte

3. Merkexclusiviteit is een onwerkelijk streven

Consumenten zijn niet zo loyaal als je denkt.

Om je een idee te geven: het echtscheidingspercentage in de België ligt rond de 70% (!)

Zijn wij als marketeers dan realistisch wanneer we eeuwige loyaliteit verwachten van onze klanten?

Studies hebben aangetoond dat slechts 25% van de consumenten zichzelf als “merk-loyaal” beschouwt. Dit betekent dat ongeveer 75% hun merk ‘bedriegt’.

Zijn loyaliteitsprogramma’s dan volledig nutteloos? Absoluut niet. Integendeel: loyaliteitsprogramma’s maken het gemakkelijker om klanten van concurrenten te verleiden om een overstap te maken. Consumenten vinden het niet erg om meer naar één merk te leunen, maar als er verleidingen en kansen voor de hand zijn, dwalen ze af.

Volgens Raja bouwen we aan merkloyaliteit en affiniteit door de uitdagingen van consumenten te begrijpen, op een zo gedetailleerd mogelijk niveau, in termen van wat de redenen zijn waar ze om geven (hun doelen), waar ze fan van zijn (hun passie), wat hun familie of sociale netwerken zijn (hun relaties), en wat hun koopgedrag is.

merkexclusiviteit

witruimte

4. Ethisch gedrag is een must

Het is schokkend dat slechts 34% van de consumenten de merken vertrouwen die ze kopen. 

Volgens Raja presteren bedrijven die ethiek tot hun hoogste prioriteit maken beter dan bedrijven die dat niet doen.

Misleidende praktijken, of het nu gaat om advertenties, prijzen of verpakkingen, zullen vandaag door de consumenten van mijlenver worden doorzien.

Vooral data-ethiek is vandaag heel belangrijk. Als quantum marketeers moeten we verantwoord, eerlijk en transparant gebruik maken van de data van onze klanten. Documenteer je dus goed omtrent het GDPR-beleid en respecteer de regels.

Daarnaast krijgt ethische marketing ook meer en meer aanzien. Ethische marketing verwijst naar het proces waarbij bedrijven hun goederen en diensten op de markt brengen door zich niet alleen te richten op hoe hun producten ten goede komen aan klanten, maar ook hoe zij profiteren van maatschappelijk verantwoorde of milieu-gerelateerde oorzaken.

Ga eens kijken naar Patagonië hun “worn wear” project: in een servicecentrum in Nevada repareren 45 opgeleide specialisten zo’n 40.000 kledingstukken per jaar voor het milieu.

ethische marketing: worn wear project van Patagonia

 

[email protected]

Anthony is een online marketing consultant en zaakvoerder bij Perez Content Hub. Hij helpt bedrijven meer leads en sales genereren online.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.